5 μύθοι για την άσκηση καταρρίπτονται

Οι μύθοι για την άσκηση που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Πιστεύετε ότι γνωρίζετε τα δεδομένα για να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση; Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσα πολλά είναι στην πραγματικότητα επιστημονική φαντασία.

1. Με τα ροκανίσματα θα απαλλαγείτε από το λίπος στο στομάχι

Τα ροκανίσματα βοηθούν σίγουρα να δυναμώσουν οι μύες στο κέντρο του σώματός σου και να βελτιωθεί η στάση του σώματος, όμως το αν μπορείς να διακρίνεις τους κοιλιακούς μύες εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό λίπους του σώματός σας και του λίπους γύρω από το στομάχι σας. Προκειμένου να κάψετε λίπος, πρέπει να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης που συμπεριλαμβάνει τόσο καρδιαγγειακά όσο και στοιχεία ενδυνάμωσης, τα οποία βοηθούν να μειωθεί το συνολικό λίπος σώματος.

2. Αν μια γυναίκα σηκώνει βάρη θα φουσκώσει

Αυτός είναι ένας κοινός μύθος. Οι άντρες χτίζουν μύες πιο γρήγορα επειδή διαθέτουν τεστοστερόνη – οι γυναίκες πρέπει να φορτώσουν υπερβολικά τους μύες τους για να δημιουργήσουν όγκο. Στην πραγματικότητα, η προπόνηση ενδυνάμωσης σε βοηθά να μειώσεις το σωματικό σου λίπος, αυξάνει τη μυική μάζα και καίει πιο αποτελεσματικά θερμίδες. 

3. Τα μηχανήματα αεροβικής λένε τον αριθμό των θερμίδων που καίτε

Τα μηχανήματα αεροβικής μπορεί να είναι πολύ ανακριβή όταν έχει να κάνει με τη μέτρηση θερμίδων. Κάποια δεν ζητούν το βάρος ή το φύλο, για να μην αναφέρουμε τη σύνθεση του σωματικού σου λίπους. Ακόμη κι όταν ζητάνε να βάλετε αυτές τις λεπτομέρειες, η εκτίμηση θα μπορούσε να αποκλίνει κατά εκατοντάδες θερμίδες. Καλύτερα να έχετε υπόψη σας τον κανόνα πως κατά μέσο όρο οι περισσότεροι άνθρωποι καίνε γύρω στις 100 θερμίδες για κάθε 1,5 χιλιόμετρο που τρέχουν ή περπατούν. Ή αν θέλετε να επενδύσετε στη φυσική σας κατάσταση, αγοράστε μια ζώνη στήθους για την παρακολούθηση των καρδιακών σας παλμών που υπολογίζει τις θερμίδες που κάψατε με βάση την πραγματική ένταση της προπόνησής σας.

4. Αν κάνετ γυμναστική, μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε

Το ότι πηγαίνετε στο γυμναστήριο δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε έτοιμα φαγητά ή να ξεπερνάς το όριο των θερμίδων σου. Οι ειδικοί μάλιστα λένε πως η απώλεια βάρους είναι κατά 80% δίαιτα και μόνο 20% άσκηση. Η άσκηση σας κάνει να χάνετε βάρος πιο γρήγορα και σας βοηθά να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσετε, αλλά δεν μπορεί να εξισορροπήσει μία κακή διατροφή. Το καλύτερο είναι να συνδυάσετε το πρόγραμμα άσκησής σας με μία διατροφή με ελεγχόμενες θερμίδες.

5. Οι μέρες ξεκούρασης δεν έχουν καμία δύναμη

Στην πραγματικότητα, οι μέρες ξεκούρασης σας βοηθούν πολύ να επιτύχετε τους μακροπρόθεσμους στόχους για τη φυσική σας κατάσταση. Κάθε φορά που ασκείτε φυσική πίεση στο σώμα σας, χρειάζεται αρκετό χρόνο να αναρρώσει και να επιστρέψει πιο δυνατό. Χωρίς μέρες ξεκούρασης, το σώμα σας δεν έχει χρόνο να ανακάμψει. Είναι επίσης πιο πιθανό να χάσετε το κίνητρό σας αν γυμνάζεστε κάθε μέρα. Ποτέ μην ασκείστε περισσότερες από πέντε μέρες την εβδομάδα και προσπαθήστε να γυμνάζεστε μέρα παρά μέρα ή μόνο τις καθημερινές.

Πηγή: Shape.gr