
"Είμαι Ελληνίδα γυναίκα αλλά Βρετανή σχεδιάστρια". Έτσι περιέγραφε τον εαυτό της η Σοφία Κοκοσαλάκη. Η δημιουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους της και αφήνοντας ένα μεγάλο δημιουργικό κενό πίσω της, μιας και το Grecian chic, έτσι όπως η ίδια το όρισε και το έκανε πραγματικά διάσημο, έχασε την καθαρή εκπρόσωπό του.

Η ζωή της
Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου και σπούδασε ελληνική φιλολογία. Η αγάπη της για τις τέχνες όμως την οδήγησε έξω από τα σύνορα της χώρας μας και τελικά έγινε δεκτή στο Central Saint Martins College of Art and Design, όπου και σπούδασε σχέδιο. Ανάμεσα στους μέντορές της ήταν και η θρυλική καθηγήτρια Louise Wilson, η οποία δίδασκε τότε σχέδιο στο γνωστό πανεπιστήμιο. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά η Κοκοσαλάκη έφτασε για πρώτη φορά στο Saint Martins στα 16 της. Ήταν πολύ μικρή και χωρίς πορτφόλιο, οπότε οι καθηγητές τότε την απέρριψαν λέγοντάς της όμως να επιστρέψει όταν θα γινόταν 18.
Το έργο της
Το ταλέντο της ξεχώρισε από νωρίς και έτσι τα διεθνή Μέσα την αναγνώρισαν αμέσως και την κατέταξαν ανάμεσα στους πιο πολλά υποσχόμενους σχεδιαστές των noughties. Το 1999 ίδρυσε το προσωπικό της label και παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη της συλλογή για γυναίκες και άνδρες, στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, όπου και κέρδισε διθυραμβικές κριτικές. Το λονδρέζικο κοινό δεν ήταν και το πιο απλό. Ιδιαίτερα απαιτητικό και με πολλούς ανερχόμενους δημιουργούς εκείνη την περίοδο, δεν ήταν εύκολο να ξεχωρίσει κανείς. Παρόλα αυτά η Κοκοσαλάκη ήξερε από την πρώτη στιγμή τι έκανε και αυτό φαινόταν, έτσι στο κοινό της, μεταξύ πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων, ήταν και ο Alexander McQueen, ο οποίος ήταν ήδη star στον Givenchy.
Η σχεδιάστρια κατάφερε από την πρώτη στιγμή να ορίσει το σύγχρονο Grecian chic, μετά από τη συλλογή της ποτέ πια δεν θα ήταν το ίδιο. Περίτεχνα ντραπέ και λεπτομέρειες φτιαγμένες στο χέρι, έκαναν τα ρούχα της να μοιάζουν ταυτόχρονα αιθέρια και όμως πλήρως λειτουργικά. "Θέλω να σχεδιάζω ρούχα λειτουργικά που όμως σε κάνουν να δείχνεις ενδιαφέρουσα" είχε πει μιλώντας για τις συλλογές κάποια στιγμή και εξηγώντας στην ουσία τη δωρικότητα των ρούχων της που πάντα ακροβατούσαν μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.
Το 2004 της έγινε η πρόταση να αναλάβει τον σχεδιασμό των ρούχων στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και φυσικά δέχτηκε με χαρά. Τελικά σχεδίασε 6000 κοστούμια για το γεγονός με αποκορύφωμα το Ocean dress της Björk, η οποία έμοιαζε να πετάει στα σύννεφα, ή να επιπλέει πάνω σε κύματα τραγουδώντας το Oceania και φορώντας ένα φόρεμα Sophia Kokosalaki εμπνευσμένο από την κλασική εποχή.
Η επιτυχία της τράβηξε την προσοχή του κολοσσού Only the Brave, που διηύθυνε ο Renzo Rosso και έτσι το 2007 της έγινε πρόταση για εξαγορά του brand της την οποία και αποδέχτηκε. Δύο χρόνια αργότερα όμως η Κοκοσαλάκη το αγόρασε και έτσι η εταιρεία πέρασε και πάλι στα χέρια της. Από το 2009 μέχρι το 2012 ήταν αυτή που σχεδίαζε τις συλλογές Diesel Black Gold, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του οίκου Vionnet. Οι ιθύνοντες μάλιστα τότε είχαν επισημάνει πως η Ελληνίδα Κοκοσαλάκη ήταν ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για την αναβίωση του ιστορικού label, μιας και οι τεχνικές της ταίριαζαν απόλυτα με το στυλ της Γαλλίδας Madeleine, που μεσουρανούσε στις αρχές του 20ου αιώνα με τo bias cut και τις ρευστές γραμμές που θύμιζαν έντονα αρχαιοελληνική αισθητική. To 2009 επιπλέον, για να γιορτάσει τα 10α της γενέθλια στη μόδα, δημιούργησε μια επετειακή συλλογή αναβιώνοντας τα αγαπημένα της σχέδια από την πρώτη της δεκαετία στο χώρο. Ανάμεσά τους ήταν το κόκκινο Warrior dress του 2001, το Spider dress του 2002 αλλά και το Diary jacket του 1999. "Ένας από τους λόγους που επανασχεδίασα αυτά τα ρούχα είναι γιατί συνειδητοποίησα ότι δεν έχουν φύγει από τη μόδα. Ίσως αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι κάποιος είναι καλός σχεδιαστής, το οτι κάνει διαχρονικά αλλά όχι βαρετά ρούχα" έλεγε τότε στην Independent.
Συνέχεια είχαν συνεργασίες με το Topshop αλλά και η δημιουργία μιας πιο οικονομικής σειράς με όνομα Kore, το 2012, που μάλιστα πωλούνταν μέσα από το Asos. Την ίδια χρονιά η Κοκοσαλάκη παρουσίασε και την πρώτη bridal συλλογή της. "Πάντα πίστευα πως δεν υπήρχαν αρκετές προτάσεις για τη σύγχρονη νύφη. Εννοώ τη σύγχρονη γυναίκα που δεν ενθουσιάζεται υπερβολικά από το φόρεμά της και θέλει απλώς κάτι chic για εκείνη τη μέρα" είχε πει στον Guardian για το νέο εγχείρημά της. Συνέχισε να σχεδιάζει νυφικά μέχρι το 2017, που παρουσίασε την τελευταία συλλογή της που αποτελούταν από 32 σχέδια.
Το 2016 αποφάσισε να σχεδιάσει και κοσμήματα. Παρόλο που ζούσε στο Λονδίνο, όπου είναι και η έδρα της εταιρείας της, αποφάσισε τα κοσμήματά της να μην είναι απλώς εμπνευσμένα από την Ελλάδα, αλλά να είναι και 100% ελληνικά. Στην πρώτη κιόλας συλλογή της, η σχεδιάστρια εμπνεύστηκε από την ελληνική αρχιτεκτονική και συνεργάστηκε με εξειδικευμένους τεχνίτες προκειμένου να κατασκευαστούν τα κοσμήματα της εξ' ολοκλήρου στην Αθήνα.
Η Σοφία Κοκοσαλάκη ήταν γνωστή, όχι μόνο για τις συλλογές της, αλλά και για την αγάπη της για τις τέχνες και την Ελλάδα. Μπορεί να ζούσε στο εξωτερικό όμως ήταν αυτή που κατάφερε να αναδείξει την αίγλη του αρχαιοελληνικού στιλ μεταφράζοντάς τη σε ρούχα και κοσμήματα με σύγχρονο χαρακτήρα και κάνοντάς το γνωστό σε όλο τον κόσμο. Στο διάσημο πελατολόγιό της ήταν μεταξύ αλλων οι Kate Hudson, Chloë Sevigny, Kirsten Dunst και Jennifer Connelly.
Ακολουθούν εικόνες με μερικές από τις πιο ξεχωριστές στιγμές από την πορεία της δημιουργού που μόλις έφυγε από τη ζωή.

H Tilda Swinton με Sophia Kokosalaki στο ιταλικό Elle φωτογραφημένη από τον Jean Baptiste Mondino το 2011.

Σκουλαρίκια από τη συλλογή κοσμημάτων της Sophia Kokosalaki.

H Anja Rubik σε polaroid με κολιέ Sophia Kokosalaki.

Νυφικά από την τελευταία bridal συλλογή της του 2017.

To Spider dress του 2002 είχε μπούστο φτιαγμένο με τεχνική που έμοιαζε με ιστό αράχνης.

Οι στολές της Aegean που η Sophia Kokosalaki σχεδίασε για την εταιρεία το 2014.

H Kate Hudson στο κόκκινο χαλί με Sophia Kokosalaki.

Σχέδιο από τη Spring/Summer 2009 συλλογή της Sophia Kokosalaki.

Σχέδιο της Σοφίας Κοκοσαλάκη για τη συλλογή Diesel Black Gold Spring/Summer 2012.

Η Björk με το Ocean dress στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Δημιουργία της Sophia Kokosalaki για τον οίκο Vionnet.