Μπορεί στον κόσμο της μόδας τα πράγματα να τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς
και οι επιδείξεις για τον φετινό χειμώνα να έχουν σχεδόν έναν χρόνο που παρουσιάστηκαν, αλλά, αν κλείσω τα μάτια και σκεφτώ φλοράλ για το Φ/Χ 2023-24, ένα όνομα μου έρχεται στο μυαλό: Prada. Και η αλήθεια είναι ότι δε θα είναι η πρώτη φορά που ένας οίκος πρωτοστατεί σε τουλάχιστον μια τάση αλλάζοντας τις ισορροπίες σε όσα μέχρι πρότινος γνωρίζαμε.
Mrs Prada, λοιπόν, και αν κρατήσουμε ένα πράγμα για τη σιδηρά κυρία της μόδας, αυτό είναι πως γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα να απορρίπτει το προφανές και να θέτει ξανά επί τάπητος θέματα που ίσως είχαν κουράσει. Μα πώς το κάνει αυτό; Επιστρατεύοντας τη ροπή της προς το αντισυμβατικό και διανθίζοντάς το με άρτιες τεχνικές που εφαρμόζονται σε εξαίσια υλικά. Στην προκειμένη, το ρήμα "διανθίζω" χρησιμοποιείται κυριολεκτικά, αφού η συλλογή της Prada επισφράγισε την επιτυχία της με μια σειρά από φούστες όλων των ειδών απλικαρισμένες με origami-style λουλούδια. Ήταν ένα μήνυμα για το μέλλον –μην ξεχνάμε ότι, όταν παρουσιάστηκε η συλλογή, ο πόλεμος στην Ουκρανία έκλεινε έναν χρόνο– και τα λουλούδια συμβολίζουν τον κύκλο της ζωής και η ανθοφορία τους δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την ελπίδα.
Μίνι, pencil και ογκώδεις φούστες έκαναν την εμφάνισή τους, όλες λευκές ή ανθρακί και όλες σε δημιουργική έξαρση, με απλικαρισμένα λουλούδια από ύφασμα να καταφέρνουν να χωρέσουν την οργιώδη ομορφιά τους μέσα σε, κατά τα άλλα, λιτές
φούστες. "Επιθυμία μας ήταν να μετατρέψουμε τα διακοσμητικά στοιχεία των "στολών”, όπως uniforms είναι και τα νυφικά, σε στολίδια μιας καθημερινής εμφάνισης" δήλωσε ο έτερος σχεδιαστής Raf Simons. Και έτσι, εμφανίστηκαν
τα απλικαρισμένα φλοράλ, μια πρόταση η ισχύς της οποίας δε θα είναι καθόλου παροδική, αφού έχει τη δύναμη να εξυψώνει την κομψότητα του daywear.
Συνδυασμένα με απλά crewneck πουλόβερ σε καμηλό και ανθρακί αποχρώσεις, έδωσαν ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά επιδραστικό, που άλλαξε ήδη τα δεδομένα. Στην ίδια σελίδα και η Chanel, με τη λευκή καμέλια, θρυλικό σύμβολο του οίκου, να ανοίγει τα πέταλά της επάνω σε τουίντ deux-pièces. Αριστουργηματική ιδέα αν σκεφτεί κανείς ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να επιτευχθεί ως DIY με τις μπουτονιέρες που υπάρχουν ήδη στο μπουντουάρ ανανεώνοντας ένα σακάκι (με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα καρφιτσωθούν σε αφθονία). Κι αν οι καμέλιες σάς φαίνονται "συντηρητικές", υπάρχουν πάντα και οι ροζέτες.
Οι υπέροχες καρφίτσες τριαντάφυλλα που πρωταγωνίστησαν στην Y2K αισθητική επανήλθαν για να προσδώσουν μια αισθησιακή goth πινελιά στο look. Σαν τελείωμα σε ένα σέξι τοπ ή ένα εφαρμοστό μάξι φόρεμα στη Magda Butrym, το τριαντάφυλλο στην πορφυρή του απόχρωση γοητεύει ακόμα και τις πιο μινιμαλιστικές παρουσίες. Όσο για την εκδοχή των τριαντάφυλλων που λειτουργούν σαν ομοιόχρωμα τελειώματα σε στράπλες φορέματα με βαθιά ντεκολτέ, η λογική λέει ότι η
σύγχρονη μπουρζουαζία θα τη λατρέψει. Στη διαδικασία της ανάδειξης των rosettes,
στον χορό μπήκαν πολλοί οίκοι ακόμα, με την Carolina Herrera να τις εντάσσει σε μια συλλογή με επίκεντρο την ομορφιά και τη χαρά.
Το joie de vivre επιτεύχθηκε με τη δημιουργία ενός λουλουδιού που λειτουργεί σαν τελείωμα στη μέση ενός φορέματος –αριστοτεχνική η χρήση του υφάσματος– ή με εντυπωσιακά μαύρα τριαντάφυλλα στο βαθύ ντεκολτέ ενός red carpet συνόλου.
Στο νεοϋορκέζικο brand Puppets and Puppets, από την άλλη, οι ροζέτες από ρητίνη, απλικαρισμένες σε τσάντες, παπούτσια αλλά και στο ύψος των θηλών στα ρούχα, έφεραν τον σουρεαλισμό στα μέτρα του ’80s δυναμισμού. Όσο για τη Sandy Liang, που ανήκει πραγματικά στον κύκλο των if-you-know-you-know σχεδιαστών, το χαρακτηριστικό της downtown princess στυλ αποθεώθηκε με σατέν τριαντάφυλλα στο μπούστο.
Για εκείνες δε που πιστεύουν ότι τα απλικαρισμένα τριαντάφυλλα δεν μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός σούπερ cool συνόλου, η Hellessy τις διαψεύδει, με το βελούδινο ανθισμένο λουλούδι να γίνεται κομμάτι ενός ανοιχτόχρωμου τζιν. Και επειδή πάντα θα υπάρχει η μερίδα που θα αγαπά το bling bling, στον Paco Rabanne τα πάρτι φορέματα, διακοσμημένα με συνθετικά κρυστάλλινα chandeliers, δεν έκαναν θόρυβο απλώς στα αφτιά, αλλά μίλησαν δυνατά και στην καρδιά, αποχαιρετώντας τον σχεδιαστή θρύλο της μόδας, που χώρεσε την υψηλή ραπτική σε μια σειρά από ultra μοντέρνα μίνι φορέματα τη δεκαετία του ’60.
Τέλος, με μια μείξη και των δύο παραπάνω, με πλούσιες ροζέτες και απλικαρισμένες παγέτες, ο master της υψηλής ραπτικής με street attitude, ο μοναδικός, Pierpaolo Piccioli, μας έδωσε στον Valentino "ολάνθιστες" μίνι φούστες, συνδυασμένες με αρρενωπά σακάκια, αλλά και σέξι halter-neck φορέματα για ένα black-tie δείπνο αλλιώτικο από τα άλλα.