Η Chiara Ferragni ήταν μία από τους οικοδεσπότες του φημισμένου μουσικού φεστιβάλ Sanremo, που πραγματοποιείται ετησίως στην ομώνυμη ιταλική πόλη και κρίνει μεταξύ άλλων και την ιταλική συμμετοχή στον διαγωνισμό της Eurovision. Μόνο που η διάσημη Ιταλίδα influencer και επιχειρηματίας δεν περιορίστηκε στον ρόλο μιας λαμπερής παρουσιάστριας. Θέλησε να αξιοποιήσει τη συμμετοχή της στο πιο δημοφιλές (και ιστορικό) τηλεοπτικό πρόγραμμα της χώρας της, για να αναδείξει το ζήτημα της γυναικείας ενδυνάμωσης και να καταδικάσει τη βία κατά των γυναικών. Αρωγός της σ' αυτή την παρέμβαση, η Maria Grazia Chiuri, καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior, μία γυναίκα της μόδας που επαναφέρει διαρκώς τα θέματα της γυναικείας ενδυνάμωσης στο προσκήνιο μέσα από τις συλλογές της για τον οίκο, και η οποία ανέλαβε να ντύσει την παρουσιάστρια με looks που είχαν κάτι δυνατό να δηλώσουν. Η αρχή έγινε μ' ένα φόρεμα - μανιφέστο, στο οποίο κυρίαρχη ήταν η απεικόνιση της φράσης "Pensati Libera"- που μεταφράζεται "σκέψου ελεύθερα".
"Pensati Libera": η ιστορία πίσω από το φόρεμα - μανιφέστο
Η πρώτη εμφάνιση της Chiara Ferragni στην σκηνή του Sanremo 2023 έγινε μ' ένα μάξι στράπλες μεταξωτό φόρεμα εμπνευσμένο από την κληρονομιά του οίκου Dior, το οποίο ολοκλήρωνε μια λευκή μεταξωτή εσάρπα στην οποία ήταν κεντημένη η φράση "Pensati Libera". Όπως, θα αποκαλύψει η Maria Grazia Chiuri, αυτή ανήκει στη φεμινιστική, εννοιολογική εικαστικό Claire Fontaine- πίσω από την οποία κρύβεται μια καλλιτεχνική κολεκτίβα που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2004 και πλέον δραστηριοποιείται στη Σικελία- και εντοπίστηκε γραμμένη σε τοίχο στη Γένοβα στη διάρκεια γυναικείας πορείας διαμαρτυρίας.
"Η πρόταση αυτή αντανακλά ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης προς όλες τις γυναίκες να αποδεσμευτούν από τον συναισθηματικό εκβιασμό που βιώνουν στη καθημερινότητά τους", θα γράψει η Chiuri συμπληρώνοντας τη σκέψη της με τα εξής φλεγόμενα λόγια: "Η ελευθερία των γυναικών δεν συνιστά ανευθυνότητα, αλλά την δυνατότητα για αληθινή αγάπη, γιατί η αγάπη μπορεί να συμβεί μόνο όταν δεν ζει κανείς με τον φόβο της βίας από τους άλλους. Η βία κατά των γυναικών είναι κατ' αναλογία με τον βαθμό της ελευθερίας τους και όχι της υποταγής τους. Οι άντρες φοβούνται τις ανεξάρτητες γυναίκες, οι οποίες με ειλικρίνεια δίνουν αξία στην αγάπη τους και την επιλέγουν ελεύθερα. Η ελευθερία των γυναικών στην οποία αναφέρεται η πρόταση "Pensati Libera" υποδηλώνει έναν κόσμο όπου η αγάπη είναι επιτέλους πιθανή για άνδρες και γυναίκες χωρίς φόβο".
Στη δική της ανάρτηση η Chiara Ferragni αποκάλυψε ότι όταν άρχισαν να σκέφτονται με τη σχεδιάστρια και τους συνεργάτες της τα φορέματα για τη συμμετοχή της στο Sanremo 2023, κατάληξαν ότι δεν ήθελαν ρούχα τα οποία θα είναι απλά εκκεντρικά ή όμορφα, αλλά μοιράστηκαν την ανάγκη να περάσουν μέσω της μόδας ένα κοινωνικό μήνυμα στους χιλιάδες τηλεθεατές και το κοινό στην αρένα του θεάτρου Ariston που φιλοξένησε τη διοργάνωση. Το φόρεμα - μανιφέστο ήταν το αποτέλεσμα της δημιουργικής συζήτησης μεταξύ της Maria Grazia Chiuri και του οίκου Dior, και του καλλιτεχνικού διδύμου Rachele Regin [σ.σ. η οποία είναι κόρη της Chiuri ] και Fulvia Carnevale που βρίσκονται πίσω από την εικαστική περσόνα Claire Fontaine. "Τα απλά αλλά ισχυρά λόγια που προέρχονται από ένα έργο της Claire Fontaine ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσουν όλες τις γυναίκες να αισθανθούν ελεύθερες να βγουν από τον ρόλο που τους έχει επιβάλει η κοινωνία", θα πει η Ferragni και θα καταλήξει στην ανάρτησή της: "Το Pensati Libera είναι αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που θέλουν απλά να νιώθουν o εαυτό τους χωρίς να τις κρίνουν".
Τα άλλα looks της βραδιάς και το δικό τους μήνυμα
Πέρα όμως από το φόρεμα - μανιφέστο και τη φράση "Pensati Libera", κάθε ένα από τα υπόλοιπα looks που φόρεσε η Chiara Ferragni ήταν πλαισιωμένο με ένα ισχυρό μήνυμα. Το "Insult Dress", δηλαδή το "φόρεμα των προσβολών", είναι ένα λευκό μάξι ντραπέ φόρεμα πάνω στο οποίο είναι κεντημένα με μαύρες πούλιες σχόλια μίσους που έχει δεχτεί και δέχεται στα social media η Ιταλίδα celebrity και στρέφονται τόσο κατά της εμφάνισή της και του πώς δείχνει το σώμα της όσο και κατά της ελευθερίας της να νιώθει γυναίκα και μητέρα.
"Φέρνοντας αυτές τις σεξιστικές φράσεις στο Sanremo θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλους να νοιάζονται και να υπενθυμίζουν στις γυναίκες να μην αφήνουν αυτούς που τις μισούν να τις πλήττουν και να τις χτυπούν, γιατί μόνο οι απόψεις εκείνων που μας αγαπούν έχουν σημασία", θα γράψει η Ferragni στο Instagram, ενώ η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior θα πει στο δικό της ποστ:
"Αυτό το φόρεμα κάνει ένα πολύ δυνατό statement που θέλει να μας υπενθυμίσει την έκταση που ο χώρος των social media έχει επιτρέψει στο τοξικό hate speech, ειδικά εναντίον των γυναικών. [...] Με το να φορέσει η ίδια η Chiara στο σώμα της αυτές τις λέξεις που της απευθύνουν με μίσος και με πρόθεση να την πληγώσουν οι haters, και με το να δείξει στον κόσμο το πόσο δεν αγγίζουν την αυτοπεποίθησή της, απευθύνει ένα κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να απορρίψουν τους μηχανισμούς του συναισθηματικού εκβιασμού και να αρνηθούν την θυματοποίηση".
Ακόμα, η Chiara Ferragni εμφανίστηκε μ' ένα φόρεμα στο χρώμα του δέρματος που αποτυπώνει με trompe l'oeil κέντημα το γυμνό της σώμα. Το "Ξεδιάντροπο Φόρεμα", όπως ονομάστηκε από τις δημιουργούς του, εστιάζει βεβαίως στο ζήτημα της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, που ακόμα αμφισβητείται και επικρίνεται, και θέλει να περάσει το μήνυμα ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να νιώθουν ντροπή για το σώμα τους.
"Αυτή η ψευδαίσθηση του γυμνού που δημιουργεί το φόρεμα έρχεται να υπενθυμίσει ότι το αν επιλέξει κάποιος να δείξει ή να νιώσει σέξι με το σώμα του δεν δικαιολογεί καμία βία εναντίον του", θα γράψει η Ferragni, ενώ η Chuiri θα αναφέρει: "Αυτό το φόρεμα αποτίνει φόρο τιμής στην ομορφιά των γυναικείων σωμάτων σε μία στιγμή, που σε συγκεκριμένες χώρες του πλανήτη, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών αμφισβητούνται, τους στερείται το δικαίωμα τους στη μάθηση και στην εργασία και το δικαίωμά τους σε μία ειρηνική ζωή κλονίζεται από τον πόλεμο [...] Αυτό το φόρεμα αναπολογητικά υποστηρίζει ότι το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να λάμπει τιμά τη δύναμη των γυναικών ως υποκείμενα κι όχι ως αντικείμενα του πόθου".
Τέλος, έρχεται και το φόρεμα "κλουβί", μια δημιουργία που η Chiara Ferragni μοιράστηκε με την 2χρονη κόρη της Vittoria, η οποία ντύθηκε με τη mini size εκδοχή του. Το σύνολο αποτελείται από μία ολόσωμη φόρμα κεντημένη με στρας την οποία συμπληρώνει μια φούστα από τούλι η οποία μιμείται τον εσωτερικό σκελετό μιας βικτοριανής φούστας. Το συγκεκριμένο σχέδιο, μάλιστα, όπως θα αποκαλύψει η Maria Grazia Chiuri εμπνέεται από το installation Remote control II της καλλιτέχνιδος Jana Sterbak
"Αυτό το φόρεμα αντιπροσωπεύει την ελπίδα να σπάσουν οι συμβάσεις που επιβάλλει η πατριαρχία. Την ελπίδα που εναποθέτουμε στα κορίτσια του σήμερα που θα είναι οι γυναίκες του αύριο. Αυτή είναι η επιθυμία μιας μητέρας για την κόρη της, να μπορέσει επιτέλους να φωνάξει νικήσαμε", έγραψε η Ferragni στην ανάρτησή της. "Κάνοντας την κατασκευή ορατή και αφήνοντας εκτεθειμένα τα πόδια της Chiara, απολύτως ελεύθερα κάτω από τη φούστα, ενώ είναι απλά ντυμένη με μια φόρμα στο χρώμα του δέρματος, θέλουμε να αφυπνίσουμε αναφορικά με τους περιορισμούς που ακόμα υφίστανται οι γυναίκες, σε σχέση με το φύλο τους. Το ό,τι ένα γυναικείο σώμα μπορεί να γίνει αντιληπτό ως κλουβί είναι μία αντίληψη στην οποία πρέπει να μπει ένα τέλος..."