Με πολλή δουλειά και αγάπη για τη μαγειρική ο Ανδρέας Μαυρομμάτης κατάφερε να κερδίσει ένα μεγάλο γαστρονομικό στοίχημα: να κάνει τις γκουρμέ λιχουδιές της Ελλάδας και της Κύπρου περιζήτητες στους Γάλλους.
Ο chef θεωρείται πρωτοπόρος στην αναβάθμιση της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό, χάρη στην εξαιρετικά δημιουργική εκδοχή της, που "σερβίρει” στους Γάλλους από το 1981, καταρρίπτοντας όλα τα κλισέ που την ακολουθούν. Σήμερα, μαζί με τ' αδέλφια του Ευαγόρα και Διονύσιο είναι συνιδιοκτήτες της δημοφιλούς γαστρονομικής αλυσίδας "Maison Mavrommátis” με έδρα τη Γαλλία, που αριθμεί τέσσερα εστιατόρια στην "Πόλη του Φωτός”, ένα στην Κύπρο και εννέα delicatessen καταστήματα με ελληνικά και κυπριακά προϊόντα σε Παρίσι, Νίκαια και Μασσαλία. Η μεγαλύτερη αναγνώριση για τα τρία αδέλφια από την Κύπρο ήρθε στις 5 Μαρτίου 2018 όταν το "Le Mavromatis” πήρε το πρώτο αστέρι Michelin για ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό, το οποίο συνεχίζει να διατηρεί.
Τη δημιουργική, παραδοσιακή κυπριακή και ελληνική κουζίνα τους έχουν γευτεί και αγαπήσει πολλοί διάσημοι εκπρόσωποι των τεχνών και της πολιτικής ζωής της Γαλλίας και της Ελλάδας, όπως η Κατρίν Ντενέβ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ, η Κάρλα Μπρούνι και ο Κώστας Γαβράς. Στο νέο του βιβλίο "45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη”, όπως είναι ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης αποκαλύπτει 45 από αυτές τις συνταγές, παρουσιάζοντας πιάτα, όπως: "Ραβιόλια με κρόκο Κοζάνης και γέμιση τύπου σπανακόπιτας”, "Χοιρινό μάγουλο με κυδώνι και ρετσίνα” και "Ντολμάδες με σαλάχι, σάλτσα ντομάτα και καππαρόφυλλα Κύπρου”.
Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.
Το βιβλίο αυτό είναι το αποτέλεσμα πολύχρονης δουλειάς και αγώνα. Έγινε με κόπο αλλά και με πολύ μεράκι και κυρίως με σεβασμό στην ελληνική γη και κουζίνα. Η μετάφρασή του στα ελληνικά ήταν μεγάλο στοίχημα. Οι συνταγές δεν είναι οι κλασικές παραδοσιακές που γνωρίζουμε. Όσο κι αν η βάση τους μπορεί να έχει τις ρίζες της στις συνταγές της γιαγιάς, με μια μακροχρόνια δουλειά καταφέραμε (και όχι μόνο εγώ) να αναδείξουμε την ελληνική γαστρονομική κουζίνα χάρη στη γαλλική μαγειρική τέχνη.
Έχοντας διανύσει μία σημαντική πορεία στον χώρο της γαστρονομίας, τι κρατάτε όλα αυτά τα χρόνια για το φαγητό;
Το φαγητό δεν είναι μόνο σωματική ανάγκη για να κρατηθούμε στην ζωή. Είναι παράλληλα ένα μέσο το οποίο βοηθάει τον άνθρωπο να εκφράσει την έμφυτη ανάγκη του για κοινωνικότητα και γειτνίαση με άλλους ανθρώπους. Το φαγητό είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού και της ίδιας της κοινωνίας μας. Ξεκλειδώνει τη νοοτροπία ενός πολιτισμού απέναντι και σε άλλα σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης ζωής.
Τι έχει αλλάξει στη γαλλική κουζίνα του σήμερα και ποια θα λέγατε ότι είναι τα σύγχρονα γνωρίσματά της;
Όσον αφορά την αυθεντική γαλλική κουζίνα, αυτή υπάρχει πάντα. Είναι γεγονός ότι έχει εξελιχθεί και ανανεωθεί χρησιμοποιώντας προϊόντα που παλιά δεν ήταν γνωστά επηρεάζοντας έτσι και οπτικά και γευστικά την κάθε δημιουργία.
Επίσης και στην Γαλλία όπως και σε άλλες χώρες αυτά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση χορτοφαγίας αλλά και προϊόντα αντικατάστασης των κλασσικών που κατά κάποιο τρόπο διαμορφώνουν το σκηνικό όσον αφορά τις έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ποια είναι τα φαγητά που πάντα θα σας θυμίζουν πάντα το "σπίτι";
Ο τραχανάς, το κολοκάσι, το πλιγούρι...
Πώς αντιλαμβάνεται τον όρο "υψηλή γαστρονομία" ένας chef όπως είστε εσείς;
H γαστρονομία ως δημιουργία είναι Τέχνη που συνεισφέρει στην ανθρώπινη ευδαιμονία, όπως για παράδειγμα αναφέρεται στην επικούρεια φιλοσοφία. Διεγείρει τις αισθήσεις, εκφράζει την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε λαού και αναδεικνύει την πλούσια κληρονομιά του καθώς περνάει, εμπλουτίζεται και βελτιώνεται από γενιά σε γενιά. Δεν είναι τυχαίο που η UNESCO το 2010 συμπεριέλαβε το γαλλικό γαστρονομικό γεύμα στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και τρία χρόνια αργότερα, με την πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας κι άλλων 3 μεσογειακών χωρών, ενέταξε και την Μεσογειακή Διατροφή στον κατάλογό της.