Ραντεβού με την Τέχνη | Οι νέες εκθέσεις που επισκεπτόμαστε αυτή την εβδομάδα

Από την Εθνική Πινακοθήκη μέχρι γνωστές γκαλερί της πόλης, αυτές είναι οι επτά εκθέσεις που καλό είναι να επισκεφτείτε μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά.

Η εικαστική σκηνή της πρωτεύουσας επανέρχεται στους φυσιολογικούς – ταχείς, αλλά ποτέ εύπεπτους – ρυθμούς της, παρουσιάζοντας μία σειρά από νέες εκθέσεις, περιοδικού ή μη χαρακτήρα, περιορισμένης ή μεγαλύτερης διάρκειας σε σημαντικές γκαλερί, μουσεία, πινακοθήκες της Αθήνας. Ποιες είναι οι νέες εκθέσεις με τις οποίες "συναντιόμαστε" αυτή την εβδομάδα;

Ραντεβού με την Τέχνη | Οι νέες εκθέσεις που επισκεπτόμαστε αυτή την εβδομάδα

Μία ζωγραφική Οδύσσεια στο Μουσείο Μπενάκη

Η σχέση του Μάρκου Καμπάνη με το ομηρικό έπος της Οδύσσειας μετρά ήδη αρκετά χρόνια. Ήταν το 2018, όταν ο ζωγράφος ξεκίνησε τη φιλοτέχνηση μιας μεγάλης σειράς σχετικών έργων, είκοσι δύο από τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα. Πρόκειται για μια ενιαία ζωγραφική σύνθεση σε εξέλιξη, εμπνευσμένη από την απαράμιλλη παραστατική δύναμη του ομηρικού κειμένου, βασισμένη σε μια δεύτερη γεωγραφία, απότοκη της φαντασίας και της τέχνης του ζωγράφου, η οποία κατά κάποιο τρόπο συνομιλεί με το έπος. Έως και τις 27 Απριλίου στην Κουμπάρη 1.

εκθέσεις εβδομάδας

Η τέχνη της χαρακτικής στην Εθνική Πινακοθήκη

Ογδόντα χαρακτικά, οξυγραφίες σε χαρτί και ακουατίντα, που χρονολογούνται από το 1797-98, θα παρουσιαστούν σε μια πολύ σημαντική έκθεση και θα συνοδεύονται από φωτογραφίες των προπαρασκευαστικών σχεδίων. Πρόκειται για την πρώτη χαρακτική σειρά του Francisco Goya και η μία από τις δύο που δημοσιοποιήθηκαν όταν ο καλλιτέχνης ήταν εν ζωή. Η σειρά που έχει στην κατοχή της η Εθνική Πινακοθήκη είναι εκτυπωμένη το 1803 και αγοράστηκε το 1962 όταν ήταν διευθυντής ο Μ. Καλλιγάς. Ένα ταξίδι στο σύμπαν του ταλαντούχου κυρίου Goya στην Εθνική Πινακοθήκη, σε επιμέλεια της Κατερίνας Ταβαντζή. Έως τις 30 Σεπτεμβρίου. 

εκθέσεις εβδομάδας

Ο Βασίλης Γεροδήμος στην Eleftheria Tseliou Gallery

Αντλώντας έμπνευση από αυτή τη δημιουργική ασυνέχεια που χαρακτηρίζει πολλές φορές το έργο ενός καλλιτέχνη, ο Βασίλης Γεροδήμος συνθέτει μία έκθεση αφιερωμένη στον κομμό. Προερχόμενη ως λέξη από το – μεταφορικό ή κυριολεκτικό – κόψιμο, ο καλλιτέχνης την αξιοποιεί για να περιγράψει την τρίτη του ατομική έκθεση στη γκαλερί Eleftheria Tseliou μέσα σε ένα κείμενο που ακροβατεί ανάμεσα στη λυρικότητα της τέχνης και την ποιητική αιδώ που τον διακρίνει. Έως και την 1η Μαρτίου. 

εκθέσεις εβδομάδας

Ο Κώστας Σπυρόπουλος παρουσιάζει το δικό του ταξίδι

Μετρώντας μόλις δέκα παρουσίας στο Σπίτι της Κύπρου, το "Ταξίδι", όπως ονομάζεται η νέα εικαστική έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου περιγράφει την εσώτερη διαδικασία που προηγείται της αυτή καθαυτής πράξης του ταξιδιού. Άλλωστε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει σε νιώθουμε ότι υπακούμε στην ακατανίκητη δύναμη που μας κάνει να ξεφεύγουμε από τον εαυτό μας και να μεταμορφωνόμαστε σε κάτι άλλο πλασμένο από έρωτα και όνειρα όπως συμβαίνει όταν δημιουργούμε ένα νέο έργο τέχνης. Γιατί κατά την δημιουργία ο καλλιτέχνης βρίσκεται έξω από τον εαυτό του και μέσα στο έργο και τα οράματά του. Το ταξίδι είναι ένα σύνολο οραμάτων ένα σύνολο ανεξήγητων ακόμη παραστάσεων. Το ταξίδι είναι ότι είναι η δημιουργία για τον καλλιτέχνη. Έως και τις 14 Φεβρουαρίου.

εκθέσεις εβδομάδας

Μία Αντι-Αναδρομικής έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Το ΕΜΣΤ επιχειρεί να ερμηνεύσει το έργο του γλύπτη Θόδωρου με ένα ιδιαίτερο αναδρομικό αφιέρωμα που αξιοποιεί σχεδόν όλα τα έργα και το πλούσιο αρχειακό υλικό που κληροδότησε ο καλλιτέχνης στο μουσείο. Πηγαίνοντας κόντρα στον προσωποκεντρικό και παρελθοντικό χαρακτήρα μιας αναδρομικής έκθεσης, το ΕΜΣΤ φέρνει σε διάλογο την τέχνη του Θόδωρου με τα έργα πέντε καλλιτεχνών που αντανακλούν αντίστοιχους διαχρονικούς προβληματισμούς. Η επιμέλεια φέρει την υπογραφή του Σταμάτη Σχιζάκη. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 8 του μήνα.

εκθέσεις εβδομάδας

Εκατό χρόνια αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα σε μία έκθεση

Στην ομολογουμένως εντυπωσιακή αυτή έκθεση, παρουσιάζονται τα 100 επιλεγμένα κτίρια του βιβλίου, οργανωμένα σε τέσσερις ενότητες, με βάση την ανάλογη χρονολόγηση της έκδοσης. Επιπλέον, έχει επισκοπηθεί λεπτομερέστερα η κάθε περίοδος, με την παρουσίαση σε οθόνες της αρχιτεκτονικής παραγωγής στην Ελλάδα μέσα στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Το ηχητικό φόντο στον χώρο της έκθεσης έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Χύτας, ενώ την έκθεση αυτή καθαυτή, η οποία φιλοξενείται στον Πύργο Βιβλίων, στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Παναγιώτης Πάγκαλος. Έως και τις 9 Φεβρουαρίου.

47 circles

Μία έκθεση ελπίδας στο 47 Circles

Η Τέχνη γεννά πάντα την ελπίδα, δύο ιδανικά τα οποία το Humanity Greece γνωρίζει πολύ καλά. Με τίτλο "Δευκαλίων: Η Ελπίδα της Τέχνης" και χώρο παρουσίασης το new age 47 Circles στην Αλωπεκής – 47 στον αριθμό, οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή τόσο με έργα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, όσο και με τις ανάγκες του σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, στις οποίες είναι αφιερωμένη η έκθεση. Στην έκθεση, αναδεικνύονται έργα ταλαντούχων καλλιτεχνών με καταγωγή από τη Θεσσαλία, μια περιοχή που βρέθηκε στο έλεος της φύσης, με τα ορμητικά νερά να αφήνουν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής. Σπίτια παρασύρθηκαν, οικογένειες εκτοπίστηκαν, ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Σε ειδικό χώρο, φιλοξενείται και η φωτογραφική έκθεση με τους πρωταγωνιστές της Θεσσαλίας από τον φωτογράφο NikZik (Νίκο Ζήκο). Έως τις 15 Φεβρουαρίου.