X

Women's Day | Οι δυναμικές γυναίκες μας εμπνέουν

Από τις Σουφραζέτες και τη Simone de Beauvoir μέχρι την Alice Walker και τη Michelle Obama.

"#EmbraceΕquity" είναι το φετινό μήνυμα για την Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.

Η ισότητα και αμεροληψία αποτελεί το ζητούμενο σε κάθε τομέα - από την πολιτική και τον αθλητισμό μέχρι τις επιχειρήσεις, την υγεία και το καλλιτεχνικό στερέωμα. Για να φτάσουμε στο σήμερα, χρειάστηκαν πολλοί αγώνες, μάχες, νίκες και ήττες από γυναίκες που έμειναν στην Ιστορία και που είχαν τεράστια επίπτωση στο φεμινιστικό κίνημα.

Με τον όρο φεμινισμό, αναφερόμαστε στην καταπολέμηση της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων και όχι στις εξτρεμιστικές απόψεις και τις ακρότητες. Στον πυρήνα του, ο φεμινισμός είναι ο αγώνας για ίσα δικαιώματα και υπάρχουν γυναίκες που δίνουν αυτή τη μάχη εδώ και δεκαετίες. Από τις γενναίες Σουφραζέτες, που αγωνίστηκαν για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, στην Tarana Burke που ξεκίνησε το κίνημα #MeToo, στη Winona LaDuke που ηγείται του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, αυτές είναι οι γυναίκες του 20ου και 21ου αιώνα που προετοιμάζουν το δρόμο για την ισότητα των φύλων και υπενθυμίζουν σε όλους ποιος είναι ο πραγματικός ορισμός του φεμινισμού.

Οι Σουφραζέτες
Στην πρώτη μεγάλη συζήτηση για το φεμινισμό, οι Σουφραζέτες πολέμησαν για τα δικαιώματα των γυναικών, και ειδικότερα για το δικαίωμα της ψήφου. Οι κινήσεις και οι διαμαρτυρίες τους, ειρηνικές και ριζοσπαστικές, έδωσαν στις γυναίκες το δικαίωμα να ψηφίζουν το 1920. Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες γυναίκες του κινήματος ήταν η Η Mary Wollstonecraft, η Susan B. Anthony, η Alice Stone Blackwell, η Elizabeth Cady Stanton, η Emmeline Pankhurst και η Sojourner Truth.
Simone de Beauvoir
Πολιτική ακτιβίστρια, συγγραφέας και κοινωνιολόγος, το 1949 de Beauvoir έγραψε το Δεύτερο Φύλο, ένα βιβλίο που θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο για τον σύγχρονο φεμινισμό. Τα 50.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης εξαντλήθηκαν μέσα σε μια βδομάδα, ενώ το Βατικανό περιέλαβε το βιβλίο στη «μαύρη λίστα» του. 
Eleanor Roosevelt
Η Roosevelt έγινε η πρώτη Πρώτη Κυρία που ανέλαβε ευθύνες πέρα από την απλή φιλοξενία και διασκέδαση στον Λευκό Οίκο. Πριν από την θητεία της ως Πρώτη Κυρία, ήταν ήδη αφοσιωμένη στα ζητήματα των γυναικών, συνεργαζόμενη με την Ένωση Συνδικάτων Γυναικών και το Διεθνές Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών. Από το 1935 έως το 1962, η Roosvelt διατηρούσε τη στήλη My Day σε εφημερίδα της εποχής,  που αφορούσε στην εργασία, την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών προτού υπάρξει μάλιστα ο όρος «φεμινισμός». Μετά τη θητεία της ως Πρώτη Κυρία, έγινε η πρώτη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη καθώς υπηρέτησε ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Marlene Dietrich
Η Dietrich συνέβαλε στον φεμινισμό μέσω της μόδας. Η ηθοποιός του Χόλιγουντ φορούσε παντελόνια και ανδρικά κοστούμια τόσο στην οθόνη όσο κι έξω από αυτή. Μάλιστα παραλίγο να συλληφθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 επειδή φορούσε παντελόνι. Ο τρόπος ντύσιματος της Dietrich συνέχισε να επηρεάζει τις επόμενες γενιές, με το κοστούμι να αναδεικνύεται σε κομμάτι του power dressing.
Betty Friedan
Η αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια έγραψε το The Feminine Mystique το 1963, στο οποίο συχνά πιστώνεται το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος φεμινισμού που ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 και του '70. Η Frieden πέρασε τη ζωή της προσπαθώντας να εδραιώσει την ισότητα των γυναικών, συμβάλλοντας στην ίδρυση του εθνικού πολιτικού κόμματος των γυναικών καθώς και στην οργάνωση της Απεργίας Γυναικών για την Ισότητα το 1970, η οποία προώθησε το φεμινιστικό κίνημα σε ολόκληρη την Αμερική.
Gloria Steinem
Η αμερικανίδα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια θεωρείται η "μητέρα του φεμινισμού" καθώς οδήγησε τα κινήματα απελευθέρωσης των γυναικών στη δεκαετία του 60 και 70 και συνεχίζει να το κάνει έως σήμερα. Η Steinem εργάστηκε ως αρθρογράφος για το περιοδικό New York και ήταν συνιδρύτρια του Ms. magazine.
Angela Davis
Μία φωνή για τις έγχρωμες γυναίκες, η Davis έπαιξε σημαντικό ρόλο στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων. Υπήρξε ηγέτιδα του κινήματος Black Power και παρόλο που ορισμένες από τις θέσεις της θεωρήθηκαν ριζοσπαστικές, αγωνίστηκε ανελέητα για να υπερασπιστεί την πρόοδο των δικαιωμάτων των γυναικών για πάνω από έξι δεκαετίες. Πρόσφατα υπηρέτησε ως επίτιμος συν-πρόεδρος για το Μάρτιο των Γυναικών στην Ουάσιγκτον το 2017.
Bell hooks
Η αμερικανίδα συγγραφέας ήταν γνωστή για την κοινωνική ακτιβιστική της δράση, που συχνά αντικατοπτρίζεται μέσα από τη γραφή της για την καταπίεση, τα δικαιώματα των γυναικών και της φυλής. Ορισμένα από τα πιο αξιοσημείωτα έργα της:  Ain't I A Woman?,  Black Women and Feminism και The Feminist Theory μέσα από την οποία δήλωνε: «Ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα για τον τερματισμό του σεξισμού, της σεξιστικής εκμετάλλευσης και της καταπίεσης».
Coretta Scott King
Αν και έγινε περισσότερο γνωστή για τον γάμο της με τον Martin Luther King Jr και το έργο της με τα πολιτικά δικαιώματα, η Coretta Scott King αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στην ισότητα των γυναικών. Το 1966 βοήθησε στην ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού για τις Γυναίκες και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ανάπτυξή του. 
Maya Angelou
Μέσα από το λογοτεχνικό της έργο, τον δημόσιο λόγο της και την ισχυρή γραφή της, η Maya Angelou ενέπνευσε τις γυναίκες και τους Αφροαμερικανούς να ξεπεράσουν τις διακρίσεις. Το 2011, της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας για μια πορεία 50 χρόνων, που συμπεριλαμβάνουν 36 βιβλία, επτά αυτοβιογραφίες και πάνω από 50 επίτιμους τίτλους.
Audre Lorde
Η Audre Lorde διοχέτευσε την ισχυρή φωνή της μέσα από τη συγγραφή και την ποίηση, εξερευνώντας τη γυναικεία ταυτότητα και τη ζωή ως έγχρωμη λεσβία και γράφοντας για θέματα που επηρέασαν τις γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια του κινήματος Civil Rights. "Δεν είναι οι διαφορές μας που μας χωρίζουν. Είναι αδυναμία μας να αναγνωρίσουμε, να δεχτούμε και να γιορτάσουμε αυτές τις διαφορές" έχει πει. 
Ruth Bader Ginsburg
Πριν από τη θητεία της στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Bader Ginsburg ίδρυσε το Women's Rights Law Reporter το 1970, το πρώτο νομικό περιοδικό των ΗΠΑ που εστίαζε αποκλειστικά στα δικαιώματα των γυναικών. Μεχρι και το θάνατό της το 2020, η Bader Ginsburg ήταν μια δυναμική προσωπικότητα που μαχόταν για την ισότητα. 
Yoko Ono
Πιο γνωστή για τις ειρηνικές διαμαρτυρίες της με τον John Lennon, η Ono υπήρξε επίσης μια φωνή για την ισότητα των φύλων όλα αυτά τα χρόνια. Το δοκίμιο της το 1972, "The Feminization of Society", βοήθησε στη σηματοδότηση της γυναικείας επανάστασης της δεκαετίας του '70.
Alice Walker
Μια σημαντική φωνή για τις έγχρωμες γυναίκες στο φεμινιστικό κίνημα, η Walker έχει συμβάλει αποφασιστικά στα δικαιώματα των γυναικών και κυρίως στη μάχη κατά των φυλετικών διακρίσεων. Η συγγραφέας και ακτιβίστρια συμμετείχε στο Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μαζί με τον Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, προτού προσχωρήσει ως συντάκτρια στο περιοδικό Mrs. της Gloria Steinem. Το πιο διάσημο έργο της Walker, The Purple Color, είναι ζωτικής σημασίας για την αφήγηση της ιστορίας των μαύρων γυναικών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή του Broadway.
Hillary Clinton
Η Clinton Είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια για τις Προεδρικές Εκλογές στα χρονικά. Μετά την ήττα της από τον αντίπαλό της Barack Obama, διορίστηκε από τον ίδιο στο αξίωμα της Υπουργού Εξωτερικών την 1η Δεκεμβρίου του 2008. Έγινε η πρώτη πρόεδρος του Legal Services Corporation το 1978, ενώ το 1995 παρέδωσε την αξέχαστη ομιλία "Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα".  
Oprah Winfrey
Έχοντας ως κίνητρο την άνιση αμοιβή που λάμβανε στην αρχή της καριέρας της στην τηλεόραση, η Oprah ξεκίνησε τη δική της τηλεοπτική εκπομπή και από εκεί δημιούργησε μια αυτοκρατορία που βοηθάει τις γυναίκες να μεγαλώνουν, να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν. "Ποτέ δεν σκέφτηκα ή αποκάλεσα τον εαυτό μου φεμινίστρια, αλλά δεν νομίζω ότι μπορείς πραγματικά να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο και να μην είσαι".
Diane von Furstenberg
Η DVF έχει χτίσει ολόκληρη την καριέρα της έχοντας ως φιλοσοφία τη γυναικεία ενδυνάμωση. Δε χρησιμοποιεί απλά τη μόδα για να ενδυναμώσει τις γυναίκες, αλλά έχει ιδρύσει τα DVF Awards που αναγνωρίζουν τις απίστευτες γυναίκες που έχουν επιδράσει θετικά στον κόσμο μέσω της ηγεσίας, της φιλανθρωπίας και της σκληρής δουλειάς.
Sheryl Sandberg
Η COO του Facebook είναι υπεύθυνη για το κίνημα Lean In με το βιβλίο της το 2013 που ενθαρρύνει τις γυναίκες να υπερέχουν στο εργατικό δυναμικό. Μέσω της εξέχουσας θέσης της στο Facebook, της δουλειάς της με το Ίδρυμα Lean In και το Women for Women International Board, η Sandberg μιλά ανοιχτά για τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό. Επίσης, συνεργάστηκε με τη Gloria Steinem για να ενισχύσει τα κορίτσια κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκλογών του 2016.
Malala Yousafzai
Η θαρραλέα έφηβη έγινε ευρέως γνωστή με τα απομνημονεύματά της I Am Malala, όπου παρουσίασε το ατρόμητο ταξίδι της ως νεαρή φοιτήτρια που αγωνιζόταν για την πρόσβαση στην εκπαίδευση στο Πακιστάν. Από τότε, η Malala ταξιδεύει στον κόσμο υποστηρίζοντας τα δικαιώματα εκπαίδευσης για γυναίκες και παιδιά μέσω της ίδρυσης του ιδρύματος, The Malala Fund.
Angelina Jolie
Εκτός από την εκτεταμένη δουλειά της ως διπλωμάτης του ΟΗΕ, ηθοποιός και φιλάνθρωπος, το 2013, ότανεπέλεξε να μοιραστεί την ιστορία της διπλής μαστεκτομής, η Angelina Jolie έδωσε μια άλλη διάσταση στο θέμα της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.
Emma Watson
Μία από τις νεότερες φεμινιστικές φωνές της γενιάς της, η ηθοποιός κέρδισε την προσοχή όλων με την ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη που αφορούσε στην ισότητα των φύλων.
Jane Fonda
"Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά το να αφήνεις όλους τους ανθρώπους να ζήσουν πιο πλήρεις ζωές". Στα 84 της χρόνια, η Jane Fonda μπορεί να υπερηφανεύεται γιατί ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Patrisse Cullors
Ως συνιδρύτρια του Black Lives Matter, η Cullors θεωρείται ως μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες που μάχονται κατά των φυλετικών διακρίσεων. 
Tarana Burke
Φέρνοντας ένα νέο κύμα φεμινισμού, η Tarana Burke ξεκίνησε το #MeToo κίνημα το 2006.  Μέσα από τη δουλειά της, η Burke επέτρεψε σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής επίθεσης. Η ιδέα της δημιούργησε ένα ασφαλές χώρο για να μπορέσουν οι γυναίκες να μιλήσουν και να παλεψουν εναντίον της σεξουαλικής κακομεταχείρισης, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στο μέλλον του φεμινισμού.
Naomi Klein
Η συγγραφέας Naomi Klein πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες κάνοντας  ανάλυση και κριτική για τις συχνά καταστροφικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, του καπιταλισμού και της κλιματικής αλλαγής. Για τη δουλειά της, η Klein έχει λάβει πολλαπλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Izzy. 
Alexandria Ocasio Cortez
Η 29χρονη Ocasio-Cortez είναι η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που εκλέγεται στο Κονγκρέσο. Με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο και γεννημένη στο Bronx, η Cortez κατάφερε να φέρει, για τους Δημοκρατικούς μία ιδιαίτερα σημαντική νίκη. Μία νίκη που σηματοδοτεί, καταρχήν, μία νέα εποχή στον τρόπο που ασκείται η πολιτική στις Η.Π.Α και, επιπλέον, που προωθεί την ισότητα των γυναικών, τα δικαιώματα των μεταναστών και των εργαζομένων και την ιατρική περίθαλψη για όλους.
Michelle Obama
"Οι αληθινοί άντρες, εκείνοι που είναι αληθινά παραδείγματα, δεν νιώθουν την ανάγκη να μειώσουν τις γυναίκες για να νιώσουν δυνατοί", έχει πει η Michelle Obama. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στον Λευκό Οίκο, η Πρώτη Κυρία ξεκίνησε το Let Girls Learn με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης σε κορίτσια ανά τον κόσμο. Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της προεδρίας του Barack Obama, η Michelle συνεχίζει να υπηρετεί τον εν λόγω σκοπό μέσα από το Girls Opportunity Alliance.
Chimamanda Ngozi Adichie
Γνωστή για την ομιλία της στο TED Talks "We Should All Be Feminists", η Adichie έχει αναδειχθεί σε μία δυνατή φωνή για τον σύγχρονο φεμινισμό. 
Winona LaDuke
Μια κορυφαία φωνή κατά της κλιματικής αλλαγής. Στη μακρόχρονη πορεία της, η LaDuke έχει ιδρύσει οργανισμούς όπως το  Indigenous Women's Network και το White Earth Land Recovery Project, κι έχει συνιδρύσει το Honor the Earth με τα Indigo Girls. Η LaDuke είναι επίσης η φωνή των αυτόχθονων γυναικών που μάχονται για το περιβάλλον. "Οι αυτόχθονες γυναίκες καταλαβαίνουν ότι ο αγώνας μας για αυτονομία συνδέεται με τη συνολική ανάγκη για διαρθρωτική αλλαγή σε αυτήν την κοινωνία", έγραψε το 1994.